ПРОБЛЕМИ І ПЕРСПЕКТИВИ ЕКОНОМІЧНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА УКРАЇНИ З КРАЇНАМИ АСОЦІАЦІЇ ДЕРЖАВ ПІВДЕННО-СХІДНОЇ АЗІЇ

Ескіз недоступний
Файли
Дата
2023
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
Тернопіль: ТНТУ імені Івана Пулюя
Анотація
Здійснено аналітичний огляд основних соціально-економічних показників країн-учасниць АСЕАН. Обґрунтовано, що одним із основних напрямків поглиблення економічного співробітництва, покладених в основу створення АСЕАН, було сприяння розвитку торгівлі як всередині угруповання, так і з іншими країнами світу. Досліджено динаміку змін обсягів експорту та імпорту Асоціації Держав Південно- Східної Азії. Проаналізовано структуру торгівлі послугами та географічну структуру торгівлі товарами угруповання за 2021 р. Розкрито питання економічної співпраці України з країнами, що входять до Асоціації Держав Південно-Східної Азії. Проведено детальний порівняльний аналіз основних статистичних показників щодо тенденцій розвитку економічного співробітництва України з країнами-учасницями Асоціації Держав Південно-Східної Азії у сфері торгівлі товарами та послугами. Розглянуто товарну та географічну структуру експортно-імпортних операцій між Україною та країнами-учасницями Асоціації Держав Південно-Східної Азії. Детальний аналіз зовнішньоторговельних операцій України в розрізі окремих країн-учасниць АСЕАН показав, що найпопулярнішим напрямком експорту українських товарів залишається Індонезія. Виокремлено подальші перспективи розвитку відносин України з країнами-учасницями АСЕАН в умовах інтеграції у світову економіку. Для досягнення мети та вирішення завдань статті використано такі методи наукового дослідження: групування, класифікації, кількісних та якісних порівнянь, структурного та економіко- статистичного аналізу, графічний. Науковою новизною отриманих результатів є визначення перспектив подальшого розвитку торговельно-економічних відносин України з країнами-учасницями АСЕАН. У результаті дослідження встановлено, що і Україна, і країни-учасниці Асоціації Держав Південно-Східної Азії виявляють взаємну зацікавленість у інтенсифікації торговельно-економічних взаємозв’язків. Для посилення своїх позицій на ринку Азії Україні варто не тільки збільшити обсяги експорту продовольчих товарів та чорних металів до країн-учасниць АСЕАН, а й підписати з ними угоду про вільну торгівлю задля отримання конкурентних переваг для своєї продукції.
Опис
Стаття у збірнику Галицький економічний вісник https://doi.org/10.33108/galicianvisnyk_tntu Galician economic journal, No 1 (80) 2023 https://doi.org/10.33108/galicianvisnyk_tntu2023.01 ISSN 2409-8892. Web: http://galicianvisnyk.tntu.edu.ua С. 120-130.
Ключові слова
економічне співробітництво, зовнішньоторговельний оборот, експорт/імпорт товарів та послуг, АСЕАН, economic cooperation, foreign trade turnover, export/import of goods and services, ASEAN
Бібліографічний опис