Застосування інструментів ризик-менеджменту при організації експорту органічної продукції до Європейського Союзу

Ескіз недоступний
Дата
2023
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
Вінниця: ДонНУ імені Василя Стуса
Анотація
Європейський досвід розвитку органічного виробництва і ринку органічної продукції, а також підвищення ефективності просування органічних продуктів свідчить про важливу роль організації експорту органічної продукції до країн Європейського Союзу. У сучасних умовах розвитку даного виду економічної діяльності важливим є зменшення ймовірності виникнення ризиків, які можуть перешкоджати подальшому виходу вітчизняних виробників органічної продукції на європейський та світовий ринки. У статті розглянуто особливості застосування інструментів ризик менеджменту при організації експорту органічної продукції вітчизняними виробниками. Проведено аналіз останніх наукових досліджень сфери органічного виробництва та прикладних аспектів застосування ризик-менеджменту. Проаналізовано статистичні дані, які відображають позитивну динаміку експорту українськими виробниками органічної продукції до країн Європейського Союзу. Визначено ключові інструменти ризик-менеджменту, які на думку авторів доцільно застосовувати при експортуванні органічної продукції до країн ЄС, а саме: необхідність чіткого дотримання вимог щодо зберігання, транспортування, обробки органічної продукції та оцінювання ризиків, пов’язаних з органічною продукцією постанови комісії (ЄС) №889/2008, використання в угодах валютного застереження, способів запобігання ризикам вантажних перевезень автомобільним, морським, річковим та залізничним транспортом, залучення до сертифікації продукції виключно органів сертифікації, включених в перелік, визнаних Європейською Комісією для надання послуг контролю в Україні.
Опис
Стаття у науковому журналі «Економіка і організація управління», що видається економічним факультетом Донецького національного університету імені Василя Стуса., № 2(50) (2023), с. 96-105
Ключові слова
експорт, органічна продукція, ринок органічної продукції, ризики, ризик-менеджмент, сертифікація
Бібліографічний опис